Paste integrale cu sos de legume si ciuperci


paste integrale cu ciuperci si legume 1 r

Nu e indicat sa consumati in exces paste daca tineti la silueta, insa atunci cand o faceti e bine sa alegeti varianta integrala a acestora. Pastele integrale au cel mai bun continut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – si de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si mangan.

Am ales pentru azi o varianta de paste integrale cu ciuperci, alaturi de un sos care ascunde destul de multeeee legume :).  Recunosc ca eu am folosit ciuperci de padure culese direct de tata, fierte si puse la congelator. Am folosit si un “ketchup” de casa pregatit de mama si care noi il folosim cand pregatim orice fel de paste, pentru ca e foarte aromat. Seamana cu un bulion mai gros aromat cu usturoi, mirodenii etc, picant si 100% natural. Insa nu e nicio problema, puteti gasi inlocuitori pentru aceste doua ingrediente, la fel de sanatoase :).

Ingrediente:

  • paste integrale ( eu am folosit penne integrale)
  • un castronel de ciuperci de padure fierte si decongelate ( aproximativ 3 pumni seriosi) – vezi nota 1
  • 1 morcov maricel
  • 1/2 telina mai mica sau chiar 1/4
  • 1 ardei mare kapia
  • 1 ceapa (o impartiti 1/2 + 1/2)
  • 1 dovlecel mic
  • 1 cana mare de “ketchup de casa” ( sau echivalentul in rosii tocate marunt + 4-5 linguri bulion) – vezi nota 2
  • 4 catei de usturoi ( avem nevoie 2 +2)
  • 2 linguri ulei de samburi de struguri
  • optional: 1 ardei iute
  • oregano uscat
  • busuioc uscat
  • cateva frunze de busuioc proaspat
  • amestec natural de legume (vegeta naturala)
  • sare de mare
  • piper negru macinat
  • apa

Nota 1: – ciupercile de padure fierte si congelate pot fi inlocuite cu ciuperci proaspete, cumparate din magazin. Trebuie doar sa prelungiti timpul de preparare pentru ca acestea sa aiba timp sa se gateasca.

Nota 2: asa cum va spuneam sosul pregatit de mama seamana cu un bulion mai gros aromat deja cu usturoi , usor picant, etc. Acest sos poate fi inlocuit cu rosii proaspete decojite si taiate marunt + bulion sau cu rosii in bulion, etc. Tot ce trebuie sa tineti cont este sa prelungiti timpul de fierbere si sa condimentati mai bine sosul pentru a obtine aproximativ acelasi gust si aceeasi consistenta. Evitati acele sosuri de rosii cu gust de chimicale din comert.

Mod de preparare:

Va pregatiti legumele: ceapa si ardeiul taiate bucatele mici, morcovul , telina si dovlecelul date pe razatoarea cu gauri mari, ciupercile taiate in bucati maricele. In cazul in care folositi rosii proaspete acestea trebuie decojite si taiate marunt.

Intr-o craticioara antiaderenta puneti la calit 1/2 de ceapa intr-o lingura de ulei de struguri. Mestecati de cateva ori dupa care adaugati morcovul si telina rase, 2 catei de usturoi tocati marunt si ardeiul bucatele (inclusiv ardeiul iute daca folositi). Cand aromele s-au intensificat, adaugati 1/2 de pahar de apa si condimentati cu amestecul natural de legume, sare, piper, oregano si putin busuioc uscat. Dupa 10 minute adaugati si dovlecelul ras, mai adaugati 1/2 de pahar de apa si fierbeti totul la foc mediu, cu capacul usor tras intr-o parte. Nu uitati sa mestecati din cand in cand si sa mai adaugati cata putina apa daca aceasta scade complet.

paste integrale cu ciuperci si legume 2

Cand legumele sunt aproape fierte adaugati si rosiile tocate marunt si 4-5 linguri de bulion (eu am adaugat direct sosul de casa). Cand intreaga compozitie este fiarta bine si s-a ingrosat,  opriti focul si lasati sosul sa se raceasca pentru cateva minute. Mixati totul cu un blender stick pana cand sosul se omogenizeaza complet.

paste integrale cu ciuperci si legume 3

Intr-o tigaie antiaderenta adaugati si cealalta jumatate de ceapa si caliti-o usor intr-o lingura de ulei. Adaugati si ciupercile si ceilalti doi catei de usturoi tocati marunt. Adaugati dupa cateva secunde putina apa si lasati totul la fiert. Cand acestea sunt facute, turnati peste sosul pregatit anterior, adaugati si cateva frunze proaspete de busuioc si mai fierbeti pentru apoximativ 5- 10 minute.

Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj si serviti-le alaturi de sosul pregatit deja. Recomandarea mea este sa nu depasiti 80 – 100 de grame/ portie de paste integrale nefierte si sa le savurati doar la pranz.  Delicios :).

paste integrale cu ciuperci si legume 5

Nota 3: Daca doriti sa renuntati complet la ulei puteti sa caliti ceapa sau legumele in 2 linguri de apa. Merge si asa, doar ca gustul nu se intensifica la fel de mult zic eu :).

paste integrale cu ciuperci si legume 4

Enjoy!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s