Amarant – reteta de baza


amaranth 2

Astazi voi trece in revista, foarte pe scurt, amarantul.  Am descoperit amarantul cam in acelasi timp cu quinoa si de atunci l-am inclus in meniul meu.  Gustul amarantului aminteste usor de nuca si are o textura gelatinoasa.

Amarantul este supranumit si  „floarea nemuritoare si a frumusetii vesnice”.  Denumirea de amarant provine din limba greaca unde „amaranthos” inseamna „cel care nu se va vesteji”, in trecut fiind considerat o planta sacra, un simbol al nemuririi.

Amarantul reprezinta o foarte buna sursa de proteine. Comparativ cu alte cereale, amarantul este surprinzator de bogat in aminoacizi, in special lizina. Amarantul este bogat in fibre, vitamina A, E, B , D, minerale ca fier, zinc. fosfor, magneziu, mangan dar si calciu.  Are un continut redus de sodiu si nu contine grasimi saturate.

Consumul regulat de amarant poate aduce beneficii persoanelor cu boli cardiovasculare, reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului si previne dezechilibrele metabolismului de calciu și fier. Chinezii foloseau amarantul pentru a vindeca infectiile si migrenele.

Ingrediente:

  • 1 cupa amarant
  • 3 cupe apa
  • sare

Mod de preparare:

Spalati foarte bine amarantul in mai multe jeturi de apa, dupa care lasati-l la inmuiat pentru aproximativ o ora (puteti la fel de bine sa il lasati si peste noapte).

Scurgeti amarantul si puneti-l la fiert in apa cu sare intr-o craticioara antiaderenta. Proportia de amarant apa trebuie sa fie la fel ca si cea de la orez, adica de 1:3. Cand apa incepe sa clocoteasca acoperiti cu capac si lasati-l la fiert la foc mic, pentru aproximativ 20- 25 de minute (sau pana cand apa scade si amarantul este fiert). Nu uitati ca trebuie amestecat din cand in cand pentru a nu se forma cocoloase. Opriti focul si mai lasati-l pentru inca 5 minute acoperit cu capac.

amaranth 1

Enjoy🙂.

4 responses to “Amarant – reteta de baza

  1. Si cum il folosesti apoi? In ce mod il gatesti?
    Cochetez de ceva vreme cu ideea de a-l introduce in alimentatie, dar nu prea stiu cu ce merge combinat.
    Astept cu nerabdare niste retete!🙂

  2. Am deja pozele pentru un mic dejun delicios cu amaranth🙂 o sa incerc sa le postez cat mai repede ( sper chiar maine). A iesit foarte bun, peste asteptari🙂.

  3. Buna seara, Amaranthul se poate pregati seara si a 2 a zi sa se foloseasca la micul dejun in reteta pe care ati postat-o?

    • Eu de regula prepar amaranthul seara si il pastrez in caserola la frigider. De multe ori am pregatit o cantitate suficienta pentru 2 zile si gustul a fost acelasi.

      O seara frumoasa si spor la gatit🙂 !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s